TZ: Klub konkretistů

Klub konkretistů Východní Čechy / Galerie Lapidárium / Praha / 15. 3. – 6. 4. 2010

Dne 15. března 2010 proběhne od 17:00 hodin v pražské Galerii Lapidárium výstava východočeské sekce Klubu Konkretistů, nad kterou převzalo záštitu občanské sdružení CON.FRONT.ART. Spolu s Evou Francovou, Vladanou Hajnovou, Jaroslavem Jebavým, Štěpánem Málkem, Pavlem Hoškem, Stanislavem Janigou, Kateřinou Joselovou, Lenkou Stránskou a Olgou Neprašovou vystaví hostující Lenka Hypiusová a především čestný host z pražské sekce klubu Konkrétistů pan Lubomír Přibyl, který s východočechy vystavoval již v roce 2008 na Čachrovské tvrzi či v Galerii AMB – Sboru kněze Ambrože v Hradci Králové. Úvodní odborné slovo přednese teoretik umění pan Zbyněk Sedláček z UJEP v Ústí nad Labem, o doprovod se postará hudební těleso SoUsedi.

V květnu 2007 uplynulo 40 let od založení Klubu konkrétistů, umělců, kteří opustili oblast obrázků a iluzí a vydali se do světa čistých forem. Okouzleni geometrií a industriální technikou zakotvili konkrétisté své umění v „ naději na pozitivní existenci“ a postavili se tak vědomě do protikladu ke strukturální abstrakci předcházejících let.

Tvorba Klubu navazovala na několik konstruktivistických škol abstraktního umění, včetně jejich konkretistických a systémových specilizací. Vybírala si z toho, co považovala za markantní nebo nadčasové, avšak použitelné i mimo malířství.

Zakladatel konkretismu Theo van Doesburg ve svém pojednání z roku 1930 uvádí: „Konkrétní, nikoli abstraktní malířství…Předvídám čas čistého malířství, protože nic není konkrétnějšího, skutečnějšího než linie, barvy, plocha“…Tyto prostředky už nemají sloužit napodobivému zobrazení, nýbrž interpretovat myšlenky, ducha, „neboť duch dosáhl stadia dospělosti: potřebuje jasné intelektuální prostředky, aby se manifestoval konkrétním způsobem…“

Tato idea je stále přitažlivá pro autory tíhnoucí k jazyku čistoty a úspornosti .Rozsah tvůrců je široké, třígenerační spektrum – od studentů až po zasloužilé bardy, o čemž se můžeme v Galerii Lapidárium, Rámová 6 – Praha 1, přesvědčit do 6. dubna 2010.