TZ: Lukáš Machalický

Lukáš Machalický: Sebrané spisy / Vernon Projekt / Praha / 12. 2. – 5. 4. 2010

(projekce, dřevotřískové desky, textové dokumenty, variabilní rozměry)

„…Výstava Sebrané spisy představuje site-specific instalaci, která vychází z dříve představené práce Distant Memory. Tématem je kolektivní paměť společnosti. Poslední dobou se zabývám několika dalšími vývojovými liniemi. Stále více se vztahuji k architektuře, která je přirozenou součástí tématu. Společnou paměť vnímám prostorově, jako objekt, který má skutečné rozměry a tvar. Všímám si, jak společné povědomí ovlivňuje vizuální podobu měst, architektury – jakoby informace, s kterými přicházíme do styku určovaly náš vkus nebo cit. Pro výstavu Sebrané spisy jsem se rozhodl použít dokumenty, texty a knihy získané v nejrůznějších archivech včetně dokumentů vlastních.“

Lukáš Machalický

                                                                                                               

Lukáš Machalický (1984, Praha)

Lukáš Machalický dokončil v roce 2009 Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze. V rámci studia absolvoval i zahraniční stáž na Universität der Künste Berlin, a to v roce 2008. Vystavuje od roku 2006 v rámci skupinových, ale i samostatných výstav. Z těch samostatných uveďme například výstavy – Soukromá vzdálenost (s Janem Pfeifferem v Galerii Meetfactory, Praha, 2009) či Map (Galerie Ciant, Praha, 2007).

Jeho dílo je pravidelně zastoupeno na prestižních českých uměleckých přehlídkách – Prague Biennale či Mezinárodním festivalu současného umění Praha – TINA B. Několikrát ale zastupoval Českou republiku i na veletrzích s uměním v zahraničí – The Armory Show – New York, PULSE Miami – Miami, Arte Fiera First – Bologna.