TZ: Antonín Kratochvíl

Antonín Kratochvíl: Moskevské noci / Mánes / Praha /2. 6. – 30. 6. 2010


Světová premiéra unikátního souboru fotografií Antonína Kratochvíla Moscow nights (Moskevské noci) bude k vidění ve výstavní síni Mánes od 2. do 30. června, denně mimo pondělí od 10 do 18 hodin. Světoznámý český fotograf žijící dlouhá léta v New Yorku po čtyřech letech opět vystavuje v České republice. Expozici uspořádala Galerie Pecka ve spolupráci s Nadací českého výtvarného umění.

V Moscow nights Kratochvíl svým typickým nadčasovým rukopisem zachytil život moskevské zlaté mládeže, uzavřeného světa, který se řídí vlastním rytmem a pravidly. „Otevřel jsem dveře, za které se dostanou jen vyvolení. Mně se to podařilo jen proto, že jsem fotil na objednávku pro prestižní magazín Vanity Fair a mladí Rusové chtěli světu předvést své bohatství a moc,“ říká Antonín Kratochvíl. „Za dveřmi” Kratochvíl prožil dva týdny, prošel nejznámější noční kluby v centru Moskvy, zažil největší víkendové párty, které končívají až nad ránem, v čase, kdy luxusní auta se šoféry rozvážející jejich účastníky míjejí autobusy plné lidí jedoucích do práce. „Něco takového jsem viděl poprvé v životě – uzavřenou exkluzivní společnost mladých boháčů, kteří dokážou za jednu noc neuvěřitelné věci. Kolem nich společnice, nádherné holky smíchané z různých exsovětských republik – best of Soviet Union bych to nazval – tanečnice, bodyguardi, cigarety, alkohol, drogy…,“ vzpomíná Antonín Kratochvíl.

Výsledkem je 69 barevných a černobílých momentů nabitých napětím a emocemi, které vyprávějí vzrušující příběh o skyryté tváři ruské metropole. Protože vypravěčem příběhů se Antonín Kratochvíl cítí být především: “Nikdy nejdu po jedné fotce, vždycky chci vyprávět příběh….”

Souběžně s výstavou Moscow nights bude ve spodním sále Mánesa představena osobnost Antonína Kratochvíla jako pedagoga. Návštěvníci si budou moci prohlédnout expozici skupiny 28 – volného sdružení fotografů z celé Evropy, absolventů Kratochvílova workshopu v moravské Lednici. Vernisáž této výstavy se uskuteční 2. 6. v 19 hod., úvodní slovo pronese sám Antonín Kratochvíl, hostům zahraje skupina Barový mouchy.

K výstavě vydává Galerie Pecka knihu fotografií Moscow nights s brilantní úvodní esejí mladého anglického novináře Michaela Perssona nazvanou Vláda partaje, ve které k tématu strhujících Kratochvílových fotografií podotýká: „Chladnokrevná touha vystihuje Matičku Rus v její nekrutější podobě. Emoce bývá někdy krutá, jindy hravá. To, co je dnes tak zřetelně patrné ve zbohatlických kruzích její „Zlaté mládeže“, je chladná netečnost. Potomkům nových ruských carů je vlastní dokonalá lhostejnost, která je skutečnou povahou Matičky Rusi a jejích elit….“

Stránky Antonína Kratochvíla (zde)