TZ: Josef Čapek

Josef Čapek / VČG / Pardubice / 4. 3. – 30. 5. 2010

Bratři Čapkové vstupovali na českou kulturní scénu společně, ale jejich umělecké dráhy se brzy rozdělily. Zatímco Karel si brzy získal renomé doma i v zahraničí, Josef se odpovídajícího uznání nedožil. Teprve od šedesátých let dvacátého století začal být postupně objevován jako jeden z nejosobitějších umělců české moderní kultury.

Díky svému mnohostrannému talentu zasáhl originálním způsobem do řady tvůrčích odvětví. Psal povídky, novely, dramata, moderní pohádky pro děti i reflexivní prózu mimořádné myšlenkové závažnosti a hloubky. Byl i významným žurnalistou a výtvarným kritikem, který soustavně sledoval českou výtvarnou scénu i nejvýznamnější novinky evropského uměleckého vývoje. Především ale byl malířem a jako výtvarník se výrazně uplatnil i v oblasti grafiky a ilustrace, karikatury, typografie a scénografie.

Na význam Čapkova výtvarného odkazu upozornila na konci minulého roku velká retrospektivní výstava na Pražském hradě. Zahrnovala nejen známé oleje z veřejných sbírek, ale i řadu dosud neznámých a dlouho nevystavovaných prací ze soukromého majetku a zaznamenala rekordní návštěvnost a mimořádný ohlas u odborného i laického publika. Východočeská galerie v Pardubicích, která byla jejím iniciátorem a spolupořadatelem, představuje nyní veřejnosti Čapkovo dílo ve vlastních prostorách. Repríza výstavy vychází ze stejné koncepce jako pražská expozice: podává reprezentativní výběr ze všech období Čapkova dynamického vývoje, mapuje všechny oblasti jeho výtvarného odkazu včetně tvorby užité a poukazuje i na vazby k dílu literárnímu. Přesto nabídne divákům i malá překvapení a zveřejní několik dosud neznámých prací, které v Praze k vidění nebyly.

Na výstavě bude instalováno téměř tisíc exponátů zapůjčených z dvaceti devíti soukromých sbírek a dvaceti osmi sbírek veřejných. Pořadatelé tímto děkují všem majitelům, kteří zapůjčením svých děl umožnili uspořádání této rozsáhlé retrospektivy. Speciální poděkování za spolupráci na její přípravě pak patří především rodině Josefa Čapka.